Składniki produktu Enteromax Forte:
Saccharomyces boulardii - to szczep drożdży, który wykazuje oporność na działanie żółci i niskiego pH soku żołądkowego. Jego działanie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych u dzieci i dorosłych. Wykazuje wysoką aktywność metaboliczną w jelicie grubym, nawet w niekorzystnych warunkach (antybiotykoterapia, biegunka). Korzystnie oddziałuje na procesy trawienia (zwłaszcza dwucukrów np. laktozy).
Lactobacillus rhamnosus GG – należy do najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego pod względem bezpieczeństwa stosowania, zdolności kolonizacji jelit oraz właściwości zdrowotnych. Szczep Lactobacillus rhamnosus GG jest stabilnygenetycznie, odporny na działanie kwasu solnego, żółci i enzymów trzustkowych oraz większości antybiotyków, co warunkuje wyjątkową łatwość kolonizacji, przeżycia oraz zachowania swojej aktywności w jelicie grubym.
Inulina - polisacharyd należący do fruktooligosacharydów o dużym znaczeniu żywieniowym. Inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, przechodzi w stanie niezmienionym do jelita grubego. Tam wykorzystywana jest jako materiał odżywczy przez pożyteczne szczepy bakterii.