Wspomagająco w łagodnych nieżytach górnych dróg oddechowych z kaszlem i chrypką, w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Przeziębienie i grypa » Kaszel mokry » Zioła
Przeziębienie i grypa » Kaszel suchy » Zioła
Zioła i herbaty » Infekcje
Surowiec jest wykorzystywany do przyrządzania wyciągów o działaniu powlekającym błony śluzowe. Powoduje także zmniejszenie napięcia mięśni gładkich górnych dróg oddechowych i ułatwia odkrztuszanie.
Nie należy stosowaś w przypadku nadwrażliwości na liść podbiału.
Leku nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia.
Liść podbiału podaje się doustnie w postaci świeżego naparu.
2-3 razy dziennie pić po 1 filiżance świeżego, ciepłego naparu.
Przygotowanie naparu: 1 łyżkę stołową produktu (ok. 1,5 g) należy zalać 1 filiżanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut i przecedzić.
Produkt leczniczy nie powinien być częściej stosowany niż 2 do 3 tygodni w roku.
1 g zawiera 1 g liścia podbiału (Farfarae folium).