Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 3 roku życia jako uzupełnienie mikroflory jelitowej w trakcie i po antybiotykoterapii, po przebytych infekcjach, biegunkach oraz jako uzupełnienie diety w witaminę D.
CIĄŻA I DZIECKO » Zdrowie dziecka » Probiotyki
WITAMINY I SUPLEMENTY » Dla dzieci » Wzmacniające odporność
WITAMINY I SUPLEMENTY » Wzmacnianie odporności
Problemy trawienne i pokarmowe
KOLONBIOTIC® Junior to synbiotyk dla dzieci zawierający specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus GG, w niezwykle wysokiej koncentracji aż 7 miliardów (7x109 CFU). Dodatkowo zawiera też fruktooligosacharydy oraz składnik pomagający we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Bakterie kwasu mlekowego to szczepy naturalnie występujące w ludzkim mikrobiomie. Ich odpowiednia proporcja jest jednym z czynników równowagi mikrobiologicznej jelita. Lactobacillus rhamnosus GG to szczep bezpieczny i przebadany na szeroką skalę, zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Bakterie probiotyczne zawarte w preparacie zostały zabezpieczone metoda mikrokapsułkowania. Fruktooligosacharydy, pozyskiwane w drodze enzymatycznej hydrolizy inuliny z cykorii, stanowią źródło energii dla bakterii probiotycznych.
Przeciwwskazania: u dzieci do 11 roku życia nie stosować innychpreparatów z witaminą D.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Chronić od światła i wilgoci.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zalecana porcja do spożycia: 1 saszetka dziennie po posiłku do bezpośredniego spożycia lub po uprzednim wymieszaniu z niewielką ilością letniego płynu/jogurtu.
U dzieci do 11 roku życia nie stosować innych preparatów z witaminą D. W przypadku obniżonej odporności stosowanie preparatu należy skonsultować z lekarzem.
Skład: fruktooligosacharydy (Orafti®), mikrokapsułkowane żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), cholekalcyferol – witamina D, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu.
Informacja żywieniowa | 1 saszetka | RWS* |
Witamina D | 20 mcg (800 j.m.) | 400% |
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus GG |
7 mld (7x109 CFU**) | - |
Fruktooligosacharydy (FOS) | 690 mg | - |
* RWS – referencyjna wartość spożycia.
** CFU – Colony Forming Unit – (jednostka tworzaca kolonię)., 11,2 g