Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych.
- Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
- Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
- W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków należy poinformować lekarza.
- W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu.
- Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk.
- Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
- Chronić przed wilgocią.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Poleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
W celu sporządzenia 200 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 1 i ½ miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Produkt zawiera mleko i ryby.
Informacja o wartości odżywczej |
1 porcja (78 g = 1,5 miarki) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1265 kJ/ 300 kcal |
1620 kJ/ 385 kcal |
Tłuszcz w tym: kwasy tłuszczowe nasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone w tym kwasy tłuszczowe omega-3 w tym: kwas eikozapentaenowy (EPA) kwas dokozaheksaenowy (DHA) |
8,0 g
0 g 1,5 g Nie mniej niż 435 mg
Nie mniej niż 255 mg Nie mniej niż 180 mg |
10 g
0 g 1,9 g Nie mniej niż 558 mg
Nie mniej niż 327 mg Nie mniej niż 230 mg |
Węglowodany w tym cukry |
39 g 4,3 g |
50 g 5,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18 g | 23 g |
Sól | 0,15 g | 0,19 g |
Witamina A (μg-RE) | 160 μg | 205 μg |
Witamina D | 10 μg | 12,8 μg |
Witamina K | 15 μg | 19,2 μg |
Witamina C | 160 mg | 205 mg |
Tiamina | 0,5 mg | 0,64 mg |
Ryboflawina | 0,28 mg | 0,36 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,36 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,1 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 51,3 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,64 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,5 mg |
Biotyna | 10 μg | 12,8 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,1 mg |
Sód | 170 mg | 218 mg |
Chlorki | 160 mg | 205 mg |
Potas | 400 mg | 513 mg |
Wapń | 160 mg | 205 mg |
Fosfor | 140 mg | 180 mg |
Magnez | 75 mg | 96,2 mg |
Żelazo | 2,8 mg | 3,6 mg |
Cynk | 5 mg | 6,4 mg |
Miedź | 203 μg | 38,5 μg |
Jod | 30 μg | 38,5 μg |
Selen | 30 μg | 38,5 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,5 mg |
Chrom | 8 μg | 10,3 μg |
Molibden | 10,5 μg | 13,5 μg |
Fluorki | 0 mg | 0 mg |
Beta-1,3/1,6-glukan | 100 mg | 128 mg |
L-arginina | 4500 mg | 5769 mg |
Osmolarność | 495 mOsm/l |