Syrop z sosny – jak zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny to naturalny preparat leczniczy, który wesprze odporność organizmu, zwalczy kaszel, chrypkę oraz odetka zatkany nos. Sosnowy syrop może poszczycić się też m.in. właściwościami rozgrzewającymi i przeciwbólowymi (zwłaszcza dotyczącymi problemów reumatycznych i gośćcowych). Nie jest trudno samemu przyrządzić taką zdrową miksturę, dlatego warto wiedzieć jak zrobić syrop z sosny.

syrop-z-sosny

Syrop z sosny – właściwości

Syrop z sosny stanowi naturalne lekarstwo skuteczne m.in. na przeziębienie. Dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych, goryczy, kwasów żywicznych, flawonoidów i innych substancji odżywczych, które kryje w sobie sosna, można ustrzec się przed infekcjami sezonowymi oraz łagodniej je przechodzić.

Szczególnie polecany jest syrop z sosny na kaszel. Dzięki zawartości witaminy C, węglowodanów i soli mineralnych syrop sosnowy wykazuje działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Ponadto udrażnia górne drogi oddechowe.

Poleca się go m.in. w walce z:

  • przeziębieniem,
  • zapaleniem gardła,
  • zapaleniem oskrzeli,
  • zatkanym nosem, grypą,
  • osłabieniem,
  • chrypką
  • i rozbiciem fizycznym.

Dlatego właśnie sosnowy syrop zajmuje ważne miejsce w babcinej piwniczce. A leczniczych właściwości syropu z sosny jest dużo więcej. Syrop przyrządzony z młodych pędów sosny zwiększa apetyt, uspokaja i wzmacnia, poza tym działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, rozgrzewająco i moczopędnie. Jest również polecany przy bólach gośćcowych, reumatycznych oraz nerwobólach i dla wzmocnienia kości.

Czytaj również: Sok z brzozy - właściwości, przeciwwskazania

Jak zrobić syrop z sosny?

Zanim zaczniemy szukać informacji o tym jak zrobić syrop z sosny, powinniśmy wiedzieć, że „materiały” potrzebne do tej mikstury należy zerwać już na przełomie kwietnia i maja. Do wykonania dobrej jakości sosnowego sosu potrzebne są bowiem świeże, zielone pędy sosny (wiosenne przyrosty z charakterystyczną brązową osłonką), które ucina się na wysokości około 12 cm od końca nowej gałązki. Warto pamiętać o tym, by podcinać pędy z różnych drzew sosnowych, tak żeby roślina mogła dalej się rozwijać po naszej przycince.

Zerwane pędy opłukuje się w zimnej wodzie, a następnie kroi lub miażdży na około centymetrowe kawałki i wkłada do dużego, szklanego słoja naprzemiennie z warstwą cukru (na około 3 centymetry sosnowej miazgi sypie się 3-4 łyżeczki cukru). Kiedy słój będzie pełen, można go podlać odrobiną wody, zakręcić i umieścić na nasłonecznionym parapecie na kilka-kilkanaście tygodni (przy pochmurnej pogodzie sosna potrzebuje więcej czasu, by puścić sok). Po tym czasie (maksymalnie po 12 tygodniach) oddzielamy ciecz, którą wyprodukowała sosna i przelewamy ją do ciemnej buteleczki. Można go używać od razu, a z całą pewnością w ciągu najbliższego sezonu przeziębieniowego.

Jak przechowywać syrop z sosny?

Jak przechowywać syrop z sosny? Może posłużyć do tego butelka, czy słoik, wykonany najlepiej z ciemnego szkła. Pojemnik umieszczamy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Jeśli mamy piwnicę, to będzie najlepsze miejsce dla syropu z sosny, ale możemy go postawić także w spiżarce, czy na półce w kuchennej szafce.

Poprawnie wykonany syrop z sosny można przechowywać w wyżej opisanych warunkach latami.

Czytaj też: Jarzębina – owoc jarzębiny. Właściwości i zastosowanie

Jak stosować syrop z sosny?

Syrop z sosny można stosować zapobiegawczo, kiedy chcemy zasilić organizm w większą porcję energii oraz wzmocnić odporność ale można też – i tak się dzieje najczęściej – używać go przeciwko problemom z gardłem, zatkanym nosem, czy ogólnemu kiepskiemu samopoczuciu.

Dorośli mogą korzystać z zalet sosnowego syropu dawkując profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie, przyjętą najlepiej rano. W czasie choroby natomiast należy zwiększyć dawkę do łyżeczki podanej 3-4 razy dziennie.

Syrop z sosny dla dzieci przyda się zaś w naturalnym leczeniu przeziębienia u podopiecznych. W czasie choroby podaje się dziecku 3 łyżeczki syropu dziennie. Syrop można wypijać bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać go do herbaty lub do wody.

Syrop z sosny – przeciwwskazania

Syrop z sosny nie ma wielu przeciwwskazań, jednak należy je poznać żeby niepotrzebnie nie zrobić sobie krzywdy. Przede wszystkim osoby uczulone na sosnę nie powinny pić syropu sosnowego. Poza tym wymienia się jeszcze dwa przypadki. Chodzi o osoby chore na astmę oraz krztusiec.

Ponadto trzeba pamiętać, że syrop z sosny ma działanie wykrztuśne, zatem przyjmowanie go przez osobę, która chce zastopować suchy, męczący kaszel, nie jest dobrym pomysłem.

Syrop z sosny w ciąży to jeden z naturalnych leków, dzięki którym przyszła mama może obronić się przed chorobą. Jednak ciężarna powinna wcześniej upewnić się czy nie występują przeciwwskazania do stosowania przez nią sosnowej mieszanki.

Sosnowy wywar pobudza apetyt, dlatego warto stosować go ostrożnie, kiedy stosujemy jakąś dietę odchudzającą.

Czytaj też: Dziegieć - brzozowy i sosnowy, szampon, mydło, leczenie

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.