Płatki róży - w cukrze, suszone, właściwości, w syropie

Płatki róży nadają się nie tylko do ozdoby domu, można z nich wykonać również zdrowotne herbatki, smaczne konfitury, a nawet odświeżacze powietrza. Mają wiele korzystnych dla zdrowia substancji, dlatego warto dowiedzieć się, jak wykorzystać płatki róż.

Płatki róży

Róże to niezwykłe kwiaty, które są nie tylko piękną ozdobą ogrodów, ale również skarbnicą zdrowotnych substancji. Najlepiej zrywać je tuż przed południem, gdy opadnie rosa. Gotowe do zerwania płatki same zostają w dłoni po dotknięciu kwiatu. Należy jednak pamiętać, że jadalne są tylko te płatki róż, które nie były pryskane żadnymi nawozami.

Płatki róży – właściwości

Płatki róż zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają barwnik. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne.  Róże są bogate także w witaminę C, która wzmacnia odporność.

Pozyskiwany z płatków róż olejek różany koi wrażliwą skórę, zmiękcza ją i niweluje zaczerwienienia. Przyjemny różany zapach działa relaksacyjnie, a użyty do masażu łagodzi napięcia mięśniowe.

Zobacz: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Jak wykorzystać płatki róż?

Jadalne płatki róż można wykorzystać na wiele sposobów. Warto z nich przygotować:

  • olejek różany – może być stosowany do masażu, jako składnik mydeł, perfum czy innych kosmetyków;
  • wodę różaną – jest doskonałym, delikatnym tonikiem do twarzy;
  • konfiturę z płatków róż – ma niesamowite walory smakowe;
  • napar z płatków róż – dzięki działaniu łagodzącemu i antyseptycznemu skutecznie zwalcza ból gardła;
  • herbatę z płatków róż - łagodzi bóle menstruacyjne i objawy biegunki;
  • woreczki zapachowe – suszone płatki róż dają delikatny zapach i doskonale sprawdzą się jako saszetka zapachowa w szafie z ubraniami;
  • dodatek do potraw – jadalne płatki róż można wykorzystać jako dekorację do sałatek lub innych dań.

Zbierając płatki róż należy pamiętać, że nie mogą być pryskane żadnymi chemikaliami, gdyż jest to szkodliwe dla zdrowia. Warto wybierać również te róże, które rosną z dala od zanieczyszczeń.

Przeczytaj: Hydrolat – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Suszone płatki róż – zastosowanie

Suszone płatki róż najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania herbat. Mają przyjemny, lekko kwaskowy smak, który wynika z dużej zawartości witaminy C. Dzięki temu wspomaga odporność, a także poprzez właściwości łagodzące niweluje bóle menstruacyjne oraz objawy biegunki.

Jak przygotować herbatkę? Wystarczy wsypać łyżeczkę suszu do szklanki i zalać ją wrzątkiem. Należy parzyć pod przykryciem około 10 min i napar jest gotowy do spożycia.

Płatki róży suszone można wykorzystać jako odświeżacz powietrza, wysypując je np. do ozdobnej misy. W pomieszczeniu będzie rozchodził się delikatny, kwiatowy zapach.

Dodatkowo, suszone kwiaty można włożyć do lnianego woreczka i powiesić w szafie, skutecznie zniweluje nieprzyjemny zapach.

Sprawdź: Peeling cukrowy – jak stosować? Działanie

Jak suszyć płatki róż?

Sposobów na suszenie płatków róż jest wiele. Podstawową zasadą jest dostęp do powietrza
i unikanie słońca. Płatki do suszenia należy zbierać pod wieczór w suche dni. Można je suszyć w następujący sposób:

  • Na świeżym powietrzu w cieniu, rozsypane w pudełku lub lnianym woreczku. Nie powinny być układane warstwowo.
  • W pudełku tekturowym ułożone na kaszy mannie, która sprawia, że płatki nie będą się marszczyć. Suszenie trwa około 2 tygodnie.
  • W piekarniku delikatnie rozłożone, tak aby się nie dotykały. Piekarnik należy nastawić na 60 st. i suszyć przez około 15-20 min.

Metodę suszenia warto wybierać w zależności od tego ile czasu można przeznaczyć. Jeśli zależy nam na szybkim efekcie warto skorzystać z piekarnika, natomiast jeśli czas nie gra roli warto wybierać naturalne sposoby suszenia.

Dowiedz się: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Płatki róż w cukrze

Płatki róż w cukrze są bardzo smaczną przekąską. Można je ucierać z cukrem tworząc konfiturę lub przygotować płatki w całości.

Konfitura z płatków róż doskonale sprawdzi się jako dodatek do drożdżówek, naleśników, kanapek, czy ciast. Aby zrobić samodzielnie taką konfiturę należy ucierać przy pomocy drewnianej pałki około 15 dag płatków, 15 dag cukru i sok z połowy cytryny. Po uzyskaniu gładkiej masy można przelać do słoików i pasteryzować przez około 10 min lub od razu wykorzystać do wypieków.

Płatki róż w cukrze są smaczną przekąską. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż konfitury. Wystarczy dokładnie umyć i osuszyć płatki, posmarować je z obu stron roztrzepanym białkiem jajka, a następnie obsypać cukrem. Takie płatki mogą być również ozdobą do wypieków.

Zobacz: Sok z żurawiny - właściwości, przepis, dawkowanie

Płatki róży w syropie

Płatki róży w syropie to kolejny sposób na to jak wykorzystać płatki róż. Do  przygotowania będzie potrzebny słoik, płatki róż i cukier. Do słoika należy wsypać na dno trochę cukru,
a następnie wsypać warstwę płatków i przykryć ją kolejną warstwą cukru. W ten sposób należy uzupełnić cały słoik i odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu trzeba potrząsnąć słoikiem.

Gdy powstanie syrop słoik należy trzymać w lodówce. Syrop różany doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub deserów.

Czytaj także: Olejek cytrynowy – gdzie się sprawdzi?

Autor: Dominika Rusek

 

Dominika Rusek

Dominika Rusek

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.