Migdały - właściwości, kalorie, w ciąży

Migdały dostarczają naszemu organizmowi potężnej dawki zdrowej energii do działania, a przy okazji wzbogacają nasz organizm w cenne składniki odżywcze. Oprócz tego migdały wykazują właściwości lecznicze, które doceni każda ciężarna kobieta cierpiąca na poranne mdłości. Z migdałami nie można jednak przesadzać, bo połowa ich składu to tłuszcze, co prawda zdrowe, bo nienasycone, ale kaloryczne.

 migdaly

Na całym świecie produkuje się około dwóch milionów ton migdałów. Największym producentem są Stany Zjednoczone, ale migdały pochodzą także z Hiszpanii, Iranu, Włoszech, Maroka, Syrii, Afganistanu, Turcji czy Tunezji. W przeważającej większości produkcja dotyczy migdałów słodkich, które znajdują zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i farmaceutycznym.

Na dużo mniejszą skalę zbiera się migdały gorzkie, które są trujące z uwagi na zawartość amigdaliny, która podczas rozpadu wydziela kwas pruski. Z gorzkich migdałów wytwarza się olej migdałowy wykorzystywany do produkcji mydła, esencji zapachowych oraz niektórych likierów.

Migdały - właściwości odżywcze

Słodkie migdały powinny być codziennym składnikiem naszej diety z uwagi na swoje cenne właściwości. W porównaniu do wszystkich innych pestkowców migdały są uznawane za jedne z najbogatszych w składniki odżywcze. Migdały nie zawierają żadnych szkodliwych tłuszczów trans, są za to bogatym źródłem takich składników odżywczych, jak:

  • białko,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • składniki mineralne (w 100 gramach migdałów znajduje się: 778 mg potasu,239 mg wapnia, 454 mg fosforu, 269 mg magnezu, 3 mg żelaza, 14 mg sodu),
  • witaminy (wit. E, wit. B1, ryboflawina – wit. B2, niacyna – wit. B3),
  • błonnik pokarmowy,
  • węglowodany,
  • polifenole,
  • flawonoidy,
  • sterole,
  • przeciwutleniacze.

 

Migdały - właściwości zdrowotne

Na co są dobre migdały? Wszystkie cenne składniki zawarte w migdałach sprawiają, że  wspaniale wpływają one na pracę naszego mózgu, dostarczając mu odpowiedniego paliwa, dbają także o nasze kości, bo mają dwa razy więcej wapnia niż mleko. Do tego regulują poziom cukru we krwi.

Migdały są dobrodziejstwem dla naszego serca. Zawarte w nich antyoksydanty, jednonienasycone tłuszcze, magnez oraz miedź wzmacniają żyły i cały układ krążenia oraz wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego i tzw. złego cholesterolu.

Migdały mają również zbawienny wpływ na naszą skórę, wspomagają produkcję kolagenu, hamują rozwój szkodliwych wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Poprawiają też elastyczność i jędrność skóry, a także zmniejszą ryzyko rozstępów, dlatego powinny być codziennym składnikiem kobiet w ciąży. 

Polecane są osobom ze skłonnościami do zaburzeń układu trawiennego, bo przywracają prawidłowa florę bakteryjną w jelitach, a dodatkowo mają zasadowy odczyn, zobojętniający kwasy żołądkowe. Skórka migdałów jest bogata w substancje odpowiedzialne za namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Dlatego warto po nie sięgać, gdy zmagamy się z ciągłymi bólami brzucha, niestrawnościami czy nieprzyjemnym oddechem.

Czytaj też: Olejek migdałowy (ze słodkich migdałów) - zastosowanie

Migdały - kalorie

Mimo tak wielu zalet trzeba pamiętać, ile kalorii mają migdały. Niestety migdały są bardzo kaloryczne, zjadając 100 g migdałów dostarczamy organizmowi około 580 kcal. Ile migdałów dziennie można jeść? Niektórzy twierdzą, że już cztery migdały dziennie zapewnią organizmowi dostarczenie cennych składników odżywczych. Biorąc jednak ich kaloryczność pamiętajmy, żeby dzienna dawka nie przekraczała 30 gramów.

Migdały na odchudzanie

Komponując dietę odchudzającą nie powinniśmy rezygnować z migdałów, bo choć kaloryczne, to dostarczają organizmowi potrzebnych zdrowych tłuszczów. Dzięki migdałom nie mamy nagłych napadów głodu, bo zapobiegają one wahaniom cukru we krwi, dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii.

Migdały a cukrzyca

Naukowcy cały czas prowadzą badania na temat wpływu migdałów na cukrzycę. Z ostatniego z nich przeprowadzonego w amerykańskim Loma Linda University wynika, że regularne jedzenie migdałów może zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu u osób ze stanem przedcukrzycowym.

Badaniu poddano tam grupę 65 pacjentów ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. Część pacjentów dostawała zbilansowana dietę, ale bez orzechów czy migdałów, w drugiej grupie 20 procent kalorii w diecie pochodziło z migdałów. Po czterech miesiącach u grupy jedzącej migdały zauważono znaczne obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i zmniejszenie insulinoodporności.

Czytaj też: Graviola – czym jest? Dawkowanie i właściwości

Migdały w ciąży

Migdały to stary i sprawdzony sposób na łagodzenie zgagi, dlatego tak chętnie sięgają po nie kobiety w ciąży. Zgaga jest szczególnie uciążliwa w drugim i trzecim trymestrze ciąży, kiedy organizm kobiety produkuje dużą ilość progesteronu i estrogenu, które powodują rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Dodatkowo powiększająca się macica zaczyna uciskać żołądek i powoduje cofanie się kwasu żołądkowego do przełyku. Migdały potrafią ten kwas zneutralizować, dlatego warto po nie sięgać.

Migdały są też dobrym sposobem na poranne mdłości, które tak dokuczają niektórym ciężarnym w pierwszym trymestrze ciąży, ich zaletą jest to, że można je jeść na czczo, warto więc mieć przy łóżku paczkę migdałów i uporać się z mdłościami zanim wstaniemy z łóżka.

Migdały powinny stanowić składnik przyszłej mamy także ze względu na swoje właściwości odżywcze. Migdały w ciąży są potrzebne, bo między innymi:

  • są niezbędne do rozwoju kości i zębów płodu,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego,
  • zawarta w nich ryboflawina dobrze wpływa na rozwój mózgu dziecka, na rozwój mięśni i kości,
  • żelazo z migdałów jest niezbędne do wytworzenia tlenu w organizmie i zapobiega niedokrwistości,
  • zawarty w nich błonnik zapobiega zaparciom,
  • kwas foliowy zapobiega wadom płodu,
  • magnez pomaga w rozwoju centralnego układu nerwowego.

Mama karmiąca piersią także może włączyć do swojej diety migdały, powinna jednak obserwować reakcje dziecka i sprawdzić, czy nie wywołują one u maluszka alergii. Jeśli u dziecka pojawi się wysypka lub problemy z oddychaniem, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza i wyeliminować migdały z diety.

Czytaj także: Olej z pestek winogron - właściwości i wartości odżywcze

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.