Dieta przed kolonoskopią – co jeść przed badaniem?

kobieta, woda, dieta, kolonoskopia

 

Podczas badania jelita grubego lekarz potrafi wykryć i usunąć najdrobniejsze polipy, które w przyszłości mogłyby się przerodzić w zmiany nowotworowe. To badanie uratowało życie wielu pacjentom. Bardzo ważne jest jednak prawidłowe przygotowanie do kolonoskopii. Odpowiednia dieta pozwoli dokładnie oczyścić jelita i ocenić ich stan.


Kolonoskopia pozwala wykryć polipy jelita grubego, z których mogą rozwinąć się nowotwory lub powstałe już zmiany rakowe. Szacuje się, że aż w 60 90 procentach kolonoskopia zapobiega rozwojowi raka jelita grubego. Badanie musi być jednak wykonywane regularnie. Osoby po 50. roku życia powinny robić profilaktycznie takie badanie co 10 lat. U osób, które w rodzinie miały przypadki raka jelita grubego, diagnostykę powinno się rozpocząć wcześniej i robić ją częściej. Oprócz profilaktyki lekarz może zlecić kolonoskopię, gdy pacjent ma anemię i szuka jej przyczyny, wrzodziejące zapalenia jelita grubego, uporczywe biegunki lub zaparcia, a w kale pojawia się krew.

Kolonoskopia nie jest badaniem inwazyjnym, wykonuje się ją za pomocą endoskopu, który wprowadza się przez odbyt pacjenta leżącego na boku. Badany musi wcześniej przebrać się w specjalne jednorazowe majtki z niewielka dziurą. Obraz z endoskopu pozwala lekarzowi ocenić stan śluzówki jelita grubego i jednocześnie w razie potrzeby pobrać wycinek do badania, usunąć polipy lub zatamować krwawienie.

Jakie powinno być przygotowanie do kolonoskopii?

Żeby jednak lekarz miał pełen obraz tego, jak wygląda jelito od środka, musi być ono dokładnie oczyszczone. Dlatego niezwykle ważna jest odpowiednia dieta przed kolonoskopią. Aby wspomóc oczyszczanie jelit, lekarz przepisze pacjentowi preparat przeczyszczający, który trzeba przyjmować w kilku dawkach na kilkanaście godzin przed zaplanowanym badaniem. Preparat trzeba rozpuścić w wodzie lub innym, przejrzystym płynie. Jego nieprzyjemny smak można złagodzić dodając sok z cytryny.

Lekarz wykonujący badanie potrzebuje podstawowych informacji na temat stanu zdrowia pacjenta. Musi wiedzieć o różnych chorobach badanego, w tym o: chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym, tętniaku aort, skazie krwotocznej, ciąży, jaskrze, uczuleniu na leki, cukrzycy. Cukrzycy powinni też z wyprzedzeniem poinformować lekarza prowadzącego o planowanej kolonoskopii. Diabetolog może ustalić na czas badania nowe dawki leków przeciwcukrzycowych i insuliny.

Na 7 dni przed kolonoskopią

Przygotowanie do kolonoskopii należy rozpocząć już na tydzień przed badaniem. W pierwszej kolejności trzeba przerwać przyjmowanie preparatów żelaza i poinformować lekarza o zażywaniu leków przeciwzakrzepowych. W tym czasie powinno się już przejść na lekkostrawna dietę, choć nie musi być ona jeszcze restrykcyjna.

Na 3 dni przed kolonoskopią

Można stosować normalną dietę, ale w jadłospisie nie powinno być pokarmów, które zawierają drobne pestki i ziarna, bo mogą one przykleić się do powierzchni jelita i utrudniać ocenę w trakcie badania. Na 3 dni przed badaniem zrezygnujmy z winogron, kiwi, truskawek, malin, arbuzów, jagód, pomidorów, siemienia lnianego, pieczywa z ziarnami, ciastek z makiem. Z talerza powinno zniknąć także ciemne pieczywo i inne produkty z dużą zawartością błonnika.

Na 2 dni przed kolonoskopią

Nie powinno się jeść tłustych wędlin i mięs, sałatek warzywnych, ciemnego pieczywa, przecierów owocowych, pić napojów gazowanych i mleka. Pacjent powinien przejść na dietę półpłynną, może jeść kisiel, kleik, ryż, makaron, chleb, gotowane mięso i ryby. Do picia można wybrać herbatę, kawę oraz napoje niegazowane i klarowne.

Na 1 dzień przed kolonoskopią

Tego dnia dieta wprowadza się dietę płynną. Na śniadanie można zjeść jedynie kisiel i wypić herbatę. Obiad powinien być o godz.14 15 i składać się z czystego bulionu. Taki obiad jest ostatnim posiłkiem przed badaniem. Potem można jedynie pić wodę niegazowaną, herbatę, można ssać landrynki, jeść małe ilości miodu.

W przeddzień i w dniu badania można normalnie przyjmować stale zażywane leki, np. leki nasercowe, przeciwpadaczkowe, na nadciśnienie.

W dniu kolonoskopii

Na cztery godziny przed planowanym badaniem trzeba zaprzestać przyjmowania płynów. Można ssać jedynie landrynki. Na badanie dobrze jest zgłosić się z osobą towarzyszącą i nie prowadzić auta w drodze powrotnej do domu. Po badaniu można wrócić do normalnej diety jeszcze tego same dnia. Przez cały dzień pacjent może jednak odczuwać wzdęcia i skurcze, odpowiedzialne jest za to powietrze wprowadzone do jelita w trakcie badania.

Źródło: medme.pl

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.