Czy dieta wegetariańska może być niebezpieczna dla zdrowia?

dieta wegetariańska

 

Zdaniem przeciwników diety wegetariańskiej nie może ona dostarczyć wystarczającej ilości białka i składników mineralnych. Nie jest to jednak prawda. Specjaliści od żywienia podkreślają, że z punktu widzenia prawidłowego żywienia diety laktoowowegetariańskie odpowiadają dietom zawierającym mięso.

Ciągle panuje przekonanie, że mięso jest podstawowym składnikiem jadłospisu, dostarczającym niezbędnych składników odżywczych, jak: białko, węglowodany, tłuszcze, makro- czy mikroelementy, które nie są dostępne w żadnych innych produktach żywnościowych. Jednak coraz więcej osób jest świadomych faktu, że to nie mięso powinno być podstawą diety zdrowego człowieka. Warto spojrzeć na piramidę żywienia, w której mięso jest na jej szczycie, a u podstaw są owoce, warzywa, orzechy i produkty z pełnego ziarna. To właśnie te ostatnie powinny być podstawą diety. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia chude mięso należy spożywać 1-2 dziennie, natomiast produkty zbożowe, owoce i warzywa – 3-5 razy dziennie. To dowodzi, że wegetarianizm jest zdrowszy od diety bazującej na mięsie.

Niedobory żywieniowe

Pojawiają się argumenty, że wegetarianizm jest dietą ubogą, skutkującą pojawieniem się niedoborów żywieniowych, a każdy, kto się na nią zdecyduje, skazuje się na problemy ze zdrowiem. Aby do tego nie doszło, należy umiejętnie stosować dietę wegetariańską. Wykluczając z jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego, warto tak skomponować dietę, aby w pełni zastąpić związki odżywcze dostarczane z mięsem.

Największe obawy związane ze stosowaniem diety wegetariańskiej wiążą się z niedoborami pełnowartościowych białek i wapnia, witamin B12 i D oraz z zagrożeniem rozwojem anemii. Takie problemy mogą się pojawić także u osób, które nie wykluczają ze swojej diety mięsa, a po prostu nieumiejętnie komponują jadłospis. Problem ten może częściej dotykać wegetarian, dlatego stosowanie bezmięsnej diety wymaga dużej wiedzy i doświadczenia.

Jadłospis w diecie wegetariańskiej

Aby dieta wegetariańska stała się zdrową alternatywą dla pożywienia zawierającego produkty zwierzęce, należy pamiętać o umiejętnym komponowaniu posiłków. Dieta musi być mądrze zbilansowana, a składniki odżywcze, eliminowane wraz z rezygnacją z mięsa, zastąpione powinny zostać produktami roślinnymi. Aby skutecznie uzupełniać niedobory, wegetarianie zamiast mięsa powinni spożywać dużą ilość roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica), produktów pełnoziarnistych (pieczywo, kasza, ryż, makarony). Największym problemem jest niska zawartość witaminy B12, która występuje jedynie w produktach zwierzęcych. Osoby na diecie wegetariańskiej muszą pamiętać o jej ciągłej suplementacji lub zażywaniu produktów wzbogaconych o tę witaminę.

Oprócz wymienionych wcześniej zagrożeń ze strony niedoborów witamin B12 i D, nieumiejętne stosowanie diety wegetariańskiej może mieć negatywne skutki wynikające z:

  • niedostatecznej podaży białka,
  • kłopotów z pokryciem zapotrzebowania na energię,
  • niedostatecznej zawartości wapnia, żelaza i cynku oraz ich niskiej biodostępności ze spożywanej żywności,
  • obniżonej strawności składników odżywczych,
  • zwiększenia zagrożenia ze strony substancji antyodżywczych, które mogą występować w produktach roślinnych (szczawiany, taniny, fityniany, pozostałości nawozów i środków ochrony roślin).

Źródło: medme.pl

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.